Patentdomstolen

Europa Nævnets logo

Kig & Lyt har modtaget støtte fra Eropa Nævnet til oplysning om Patentdomstolen.

Patenter er tekniske og komplicerede. Det er ikke noget, ret mange af os har noget at gøre med til hverdag. Men den 25. maj kan alle voksne danskere være med til at bestemme, om Danmark skal være med i EU’s patentdomstol, eller vi skal står udenfor.

Det er svært at gøre fordele og ulemper op, for det er umuligt at vide, hvordan Patentdomstolen kommer til at fungere. Men det er lettere at overskue konsekvenserne af et nej end af et ja.

Uanset Danmarks afgørelse vil Patentdomstolen blive indført. Danske virksomheder vil også efter et nej kunne få enhedspatent i de lande, som er med i aftalen. Italien, Spanien og Polen står udenfor. Irland skal ligesom Danmark have en folkeafstemning. Men i resten af EU vil patentet være gældende.

Danske virksomheder vil kunne registrere alle de fælles europæiske patenter, de har lyst til uanset, om vi er med eller ej. Så i praksis har det ikke så stor betydning for de virksomheder, som udtager mange internationale patenter. Men for iværksættere og mindre virksomheder, vil det være en stor opgave at sikre, at man ikke – uden at ville det – komme til at krænke andres patenter.  Og en virksomhed kan skulle forsvare sig hvor som helst i de deltagende lande mod påståede krænkelser.

Et ja til Patentdomstolen er ikke til fordel for iværksættere og små, innovative virksomheder.

Patenter ikke nødvendigvis en fordel

Patenter fremstilles ofte som noget, der beskytter iværksættere og opfindere mod at få ideer og opfindelser stjålet. Men ofte bruges patenter af store virksomheder til at forhindre nye opfindelser i at komme på markedet, ved at hævde at det nye produkt krænker et eller flere af deres patenter.

I 1980 sagsøgte IBM den dengang nystartede virksomhed SUN for krænkelse af syg patenter. Under retssagens første dag dokumenterede SUN’s advokater, at IBM’s påstande ikke holdt vand, og at SUN derfor ikke ville kunne dømmes. Det tog IBM’s advokater helt roligt. De erkendte nederlaget, men fortalte SUN’s advokater at IBM havde 10.000 patenter. Hvis ikke SUN betalte en erstatning på 20 mio. dollar, ville de gå hjem og finde syv andre patenter, de kunne lægge sag an om krænkelse af mod SUN. Efter nogen forhandling valgte SUN at skrive check. Læs om sagen på Forbes hjemmeside (på engelsk).

Patenttrolde

Også danske virksomheder risikerer at komme klemme, hvis Danmark tilslutter sig EU’s patentdomstol. Truslen om sagsanlæg bliver ikke kun brugt af store firmaer som Microsoft, Google, Apple mv, til at prøve at skabe monopoler på deres områder. Patenttrolde er firmaer som opkøber patenter, uden at ville bruge dem til at producere noget. I stedet truer de små virksomheder med at lægge sag an med krav om erstatning for krænkelse af deres patent. Det er som regel ikke deres hensigt, at sagen skal for retten. De tilbyder oftest et forlig, der er lidt billigere end sagsomkostningerne. Patent trolde er et stort problem i USA. Firmaerne findes også i Europa. De ser frem til gyldne tider, når patentdomstolen bliver indført.

Derfor: Stem NEJ til patentdomstolen den 25. maj!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *