Bedre nyheder med færre og utrygge medarbejdere

Seerne vil kunne mærke det bliver en anden TV-avis, men efter min bedste overbevisning vil det blive en bedre TV-avis.

Sådan siger DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup til Politiken, efter at DR har fyret 26 medarbejdere i Nyhedsafdelingen, og nedlagt 67  stillinger i alt som følge af medieforliget.

Og det er formentlig ikke slut med fyringer. I følge medieforliget skal der foretages “udlægninger” for yderligere 100 mio. kr. fra 2014.  Og hvad det omfatter defineres nok først, når den nye public service-aftale formuleres senere på året.

Men Dansk Folkepartis medieordfører, Karin Nødgaard har allere meldt ud, at DR-medarbejderne godt kan forberede sig på, at der vil blive fyret flere.

Indtil da må journalisterne vente i spænding. “Vi dingler i en tynd snor i et mørkt rum lige nu,” siger fællestillidsmand Dines Boertmann til fagbladet Journalisten. Og tilføjer: “Vi har nogle politikere, der siger, de holder sig til armslængdeprincippet, men som reelt forsøger at kontrollere DR helt ned i detaljen.”

For os seere er det lige så svært at vide, hvad fremtiden vil bringe, som for de ansatte. Men sangen om, at færre kan klare mere bedre, har vi hørt mange gange gennem de senere år. Både i forbindelse med strukturreformen, domstolsreformen og politireformen for slet ikke at tale om i kommunerne, hjemmeplejen og børneinstitutionerne.

Der er ikke nogen at de steder, hvor man kan pege på, at brugerne har oplevet forbedringer. Og selv om, der i medieforliget lægger op til, at nyheder og aktualitet skal styrkes, så kan det jo ske på flere måder.

Studieværten Kurt Strand stoppede for nylig og udtilte sig meget kritisk om kvaliteten af nyhedsjournalistikken i DR.  “Jeg synes, der er tendens til, at nyhedsstof ikke må være svært og kompliceret, og i stedet fylder historier om, at Mary skal have tvillinger, store dele af nyhedsudsendelser. Det er lidt, som om hele væsentlighedskriteriet er sat ud af kraft. Der har været for mange spektakulære sager om Camilla Broe og Anni Fønsby, som pludselig kommer til at fremstå som nogle meget vigtige begivenheder, fordi de er underholdende og med yngre, halvsmukke, blonde kvinder som hovedfigurer. Derfor bliver jeg i tvivl, om der vil blive ved med at være plads til mig på DR,” udtalte han til Politiken.

Det er ikke til at sige, om der ligger en bevidst plan bag, men meget tyder på, at medieforliget vil gøre DR tandløst og svække dets placering i mediebilledet. Det kan føre til, at public service trænges i baggrunden til fordel for markedsdrevet TV og radio.

Læs mere:
Politiken: DR-chef efter fyringer: Nu bliver TV Avisen bedre
Journalisten – DF: Medieforliget vil højst sandsynlig koste flere DR-fyringer

Dette indlæg blev udgivet i Medier, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *