Vi har allerede software-patenter i Danmark

Får EU en ny, fælles patentdomstol og EU-patenter, der gælder i hele unionen, vil det ikke ændre på, hvilke patenter, der kan blive udstedt. Dermed vil der heller ikke blive åbnet for patenter på software.

Sådan lød i i juni 2013 fra daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i et svar til Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, og svaret fortsatte:
»Der kan således ikke i Europa, efter gældende regler, udstedes patenter på opfindelser, der alene udgør software. Dette ændres ikke med patentreformen,« skriver ministeren i svaret.  (Version2 17. juni 2013)

Den samme linje kan genfindes overalt i ja-sigernes argumenter, selv hos Folketingets EU-oplysning, der skriver:

Kan man ikke tage patent på Software?
Nej, hverken efter dansk ret eller efter de nye regler.
Dette fremgår klart af artikel 52 (2) (c) i Den Europæiske Patentkonvention (EPK), der er baggrunden for reglen i den danske patentlov.

Men det er ikke rigtigt. Patentadvokat Peter Borg Gaarde, partner hos patentbureauet Høiberg, siger under overskriften Vi har allerede softwarepatenter i Danmark blandt andet:

“Det er en vildfarelse at tro, at man ikke kan tage patent på software i Europa, eller at der er stor forskel på reglerne i USA og Europa. Forskellen er undtagelsesbestemmelsen, men den skal fortolkes snævert og dækker computerprogrammet i sig selv, altså kildekoden bag et program,” … “Man kan få patent på tekniske løsninger på tekniske problemer – herunder også fremgangsmåder, som bliver udført på en computer. Og kildekoden, som man altså ikke kan patentere, er i forvejen beskyttet af ophavsret.”
(Version2 8. maj 2014)

Dette indlæg blev udgivet i EU, Patentdomstol. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *