TV2 kommer til at koste penge

Fra første januar 2012, er det slut med at se TV2 uden at betale for det. Et flertal, der består af alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten, har netop indgået en aftale, som giver TV2 ret til at opkræve abonnement for stationens hovedkanal. SLS (Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer) protesterer og kræver, at hvis TV skal have ekstra midler, skal det ske i form af licens.

Der er tale om selve TV2’s hovedkanal, som blandt andet sender Vild med dans og den nye søndagskrimiserie, Den som dræber samt programmer som Toppen af poppen. De regionale stationer bevares som en del af TV2’s programudbud, men vil blive også blive sendt på en parallel frekvens som stadig vil være gratis.
Det er helt i strid med den oprindelige baggrund for TV2. Meningen var, at Danmarks Radio skulle have konkurrence af en landsdækkende, delvist reklamefinansieret public service kanal som gratis kunne modtages af alle danskere.
Det er ikke lykkedes regeringen at få solgt TV2 til en privat investor, blandt andet fordi der kører en række sager om stationen ved EF Domstolen. Men muligheden for at opkræve et abonnement skal måske forstås som endnu et forsøg på at gøre kanalen attraktiv for en privat aktør.
Så vil det være endelig sket med ideen om en konkurrent til DR på public service området. Men man skan nok ikke glæde sig for tidligt. For TV2’s forhold bliver gransket i EU kommissionen, som også skal sige god for planen, inden den kan føres ud i livet.
Protester fra lytter – og seerorganisationer
Formanden for SLS (Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer, som også Kig & Lyt er medlem af) Lars-Peter Melchiorsen, fra Kirke & Medier (KLF) protesterer på seernes vegne:
”At alle skal rammes af brugerbetaling er galt. TV 2/DANMARK vil miste sin landsdækkende karakter, hvis kun dem der har penge på lommen kan se TV 2. Vi mister en landsdækkende kanal og en fælles referenceramme. TV 2’s brede succes skal ikke byttes til en simpel pengemaskine, hvor brugerbetalingen uden folkelig kontrol kan sættes op år efter år.
Skal man endelig have brugerbetaling, så må det være licens. Den er enkel, det administrative apparat er oppe at køre, og alle kommer til at betale, og der forsvinder ikke en masse penge til distributionsselskaber og reklamekampagner. Ekstra licenspenge kan målrettes direkte til programmerne. Med licens har Folketinget hånd i hanke med TV 2/DANMARK.

TV2 kommer til at koste pengeFra første januar 2012, er det slut med at se TV2 uden at betale for det. Et flertal, der består af alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten, har netop indgået en aftale, som giver TV2 ret til at opkræve abonnement for stationens hovedkanal. Der er tale om selve TV2’s hovedkanal, som blandt andet sender Vild med dans og den nye søndagskrimiserie, Den som dræber samt programmer som Toppen af poppen. De regionale stationer bevares som en del af TV2’s programudbud, men vil blive også blive sendt på en parallel frekvens som stadig vil være gratis. Det er helt i strid med den oprindelige baggrund for TV2. Meningen var, at Danmarks Radio skulle have konkurrence af en landsdækkende, delvist reklamefinansieret public service kanal som gratis kunne modtages af alle danskere. Det er ikke lykkedes regeringen at få solgt TV2 til en privat investor, blandt andet fordi der kører en række sager om stationen ved EF Domstolen. Men muligheden for at opkræve et abonnement skal måske forstås som endnu et forsøg på at gøre kanalen attraktiv for en privat aktør. Så vil det være endelig sket med ideen om en konkurrent til DR på public service området. Men man skan nok ikke glæde sig for tidligt. For TV2’s forhold bliver gransket i EU kommissionen, som også skal sige god for planen, inden den kan føres ud i livet.Protester fra lytter – og seerorganisationerFormanden for SLS (Samarbejdsforum for Danske Lytter- og Seerorganisationer, som også Kig & Lyt er medlem af) Lars-Peter Melchiorsen, fra Kirke & Medier (KLF) protesterer på seernes vegne:”At alle skal rammes af brugerbetaling er galt. TV 2/DANMARK vil miste sin landsdækkende karakter, hvis kun dem der har penge på lommen kan se TV 2. Vi mister en landsdækkende kanal og en fælles referenceramme. TV 2’s brede succes skal ikke byttes til en simpel pengemaskine, hvor brugerbetalingen uden folkelig kontrol kan sættes op år efter år.Skal man endelig have brugerbetaling, så må det være licens. Den er enkel, det administrative apparat er oppe at køre, og alle kommer til at betale, og der forsvinder ikke en masse penge til distributionsselskaber og reklamekampagner. Ekstra licenspenge kan målrettes direkte til programmerne. Med licens har Folketinget hånd i hanke med TV 2/DANMARK.

Dette indlæg blev udgivet i Kig & Lyt, Medier, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *