DR på skrump

Det medieforlig, som blev indgået i juni måned mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, kommer til at gøre DR mindre. Forligspartierne har simpelthen ønsket at reducere Danmarks Radio og dermed svække public service i meadiebilledet til fordel for de kommercielle udbydere.

Radio Møller

DR mister fra den 1. november 2011den fjerde FM-kanal, som nu rummer P2. P1 og P2 bliver så placeret på den samme kanal. En hybrid kanal, som både skal rumme P1’s overvejende taleradio og P2’s klassiske musik.  Kanalerne fortsætter dog hver for sig på på DAB.
Frekvensen skal overtage af FM4-kanalen, som kaldes Radio Møller, fordi det er kulturminister Per Stig Møllers opfindelse. Den er i sig selv et interessant fænomen, som vi vil vende tilbage til et andet sted.

Besparelser

Der skal spares 120 mio. kr. Det førte til, at 67 medarbejdere blev fyret og 37 valgte en frivillig fratrædelsesordning i slutningen af august 2010. Nyhedsafdelingen mistede 26 stillinger, på trods af, at medieforliget pålægger DR at øge nyhedsdækningen og styrke regionerne. Flere programmer blev nedlagt.

Udlicitering

Men ud over de direkte besparelser er der en bestemmelse i medie-aftalen, som forpligter DR til at “styrke det private produktionsmiljø”. Det betyder, at der skal ske en stigning i DR’s køb af fra private producenter. I 2014 skal der i alt købes for 250 mio. kroner. Dette kan komme til at betyde flere indskrænkninger og fyringer i DR og dermed og færre egne ressourcer til rådighed i fremtiden.

Markedstest

Endelig skal DR søge Radio- og TV-nævnet om tilladelse til at indføre nye initiativer. Nævnet skal vurdere om initiativerne kan komme til at genere private udbydere på markedet, og de private  udbydere kan bede nævnet om at igansætte en undersøgelse. Man kan forestille sig, at dagbladene lan finde på at klage over nye fremstød fra DR med henblik på nyheder og andet til mobiltelefoner. På det område er der en voldsom udvikling nu, og dagbladene forsøger blandt andet at sælge nyhedstjenster til iPhone.

Public Service-kontrakten

Der er mange flere ting i medie-forliget, men det bliver først rigtigt konkret, når det udmøntes i en Public Service-kontrakt mellem DR og Kulturministeriet. Den kommer til at fastlægge mere præcist, hvordan DR ska lleve op til kravene for de næste fire år. Kig & Lyt vil løbende se udviklingen efter i sømmene.

Dette indlæg blev udgivet i Medier, Nyheder. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *